ART based INNOVATION
ART based INNOVATION (ABI) is een JAS-methodiek waarbij kunst en de kunstenaarsmindset ingezet worden om anders naar innovatie- en transitievraagstukken te kijken. Door het kunstperspectief aan innovatieprojecten toe te voegen, vind je impactvolle oplossingen die anders niet zo voor de hand liggen.
​
Succesvol innoveren met de kunstenaarsmindset
Kunstenaars hebben vijf eigenschappen die maken dat zij net anders kijken, denken en werken dan de meesten van ons. In ABI programma's leer je welke dit zijn en ervaar je in kunstinterventies en toepassingsmomenten dat het zelf inzetten van deze eigenschappen verrassende oplossingen of ideeën voor jouw vraagstuk kan geven.
​​
Combinatie van bedrijfskundige aanpak met kunsttoepassingen: the best of both worlds
In een door JAS voor jou op maat gemaakt ABI programma ga je met jouw innovatievraagstuk aan de slag. De JAS aanpak kenmerkt zich door de zorgvuldige verankering van kunstonderdelen in jouw bestaande projectaanpak. Dat betekent dat we geen op zich zelf staande kunstmomenten organiseren, maar dat elk kunstmoment input is voor jouw innovatieproject. Samen vertalen we inspiratie uit de kunst naar jouw projectpraktijk. Al onze programma's bestaan daarom altijd uit een combinatie van:
​
-
kunstinterventies: je benadert jouw vraagstuk vanuit een kunstperspectief, doet nieuwe inzichten op en genereert andere oplossingen in inspirerende kunstmomenten met artistieke en kunstzinnige benaderingen. Met een kunstenaar, in een museum, door het ondernemen van een kunstactiviteit of door kunst te analyseren: JAS maakt een combinatie van interventies die passen bij jouw innovatietraject.
-
vertaling naar de praktijk: je maakt dat wat je door kunst ervaren, beleefd en gegenereerd hebt, toepasbaar in jouw innovatieproject en de werkwijze van jouw organisatie. Je vertaalt de inspiratie en gevonden nieuwe inzichten uit de kunstinterventies naar de modellen, plannen, activiteiten of het beleid van jouw organisatie. Je gebruikt daarbij voor jouw organisatie vertrouwde (of nieuwe, passende) modellen en -tooling zoals Agile, Business Model Canvas, visieplannen etcetera. Vertrouwd, maar door wat je tijdens de interventies geleerd hebt, wèl altijd anders!
-
toepassingen werkvloer: momenten waarop je je verkregen inzichten en ervaringen op iteratieve wijze op de werkvloer toepast en erop reflecteert.
​
Voor organisaties die willen innoveren met impact
ART based INNOVATION is voor bedrijven, (semi)overheidsinstellingen en ondernemers die zichzelf willen blijven verbeteren, willen blijven leren en nieuwsgierig zijn naar wat de kunstenaarsmindset aan hun projectaanpak kan toevoegen. Organisaties die bijvoorbeeld maatschappelijk ondernemen een boost willen geven, voor complexe verander- of transitieopgaven staan of vragen hebben als bijvoorbeeld:
-
hoe maak ik mijn organisatie-ambities waar?
-
hoe realiseer ik mijn veranderopgave met impact?
-
hoe maak ik de transitie naar het leveren van maatschappelijke waarde?
-
hoe innoveer ik mijn producten- of diensten?
-
hoe vernieuw ik mijn processen of organiseer ik mijn bedrijfsonderdeel op een andere manier?
-
hoe creëer ik binnen mijn organisatie een maatschappelijk betrokken mindset?
-
hoe breng ik na een fusie verschillende culturen bij elkaar?
​
de 5 kunstenaarseigenschappen
-
​waarnemingsvermogen: oprecht waarnemen
-
verbeeldingskracht: verbeelden en dromen
-
bezieling: voelen en geraakt worden
-
exploratie: open ended werken
-
bewustzijn: bewust zijn van plek en rol
?
1. Jouw vraag staat centraal
Het programma bestaat uit een of meerdere workshops of sessies. Jouw innovatievraagstuk staat daarin altijd centraal: de inhoud van het programma wordt daarop afgestemd. Je gaat met een team van collega's/betrokkenen werken met dié kunstenaarseigenschappen die voor jouw vraag het meest waardevol zijn. ​
2. Je maakt kennis met de kunstenaars
Je maakt kennis met de kunstenaarseigenschappen aan de hand van voorbeelden: welke kunstenaars hebben die eigenschap en hoe uit zich dat in hun werk?
3. Je oefent, leert en innoveert
J​​e oefent aan de hand van opdrachten en groepsdiscussies in het zelf inzetten van die eigenschappen voor jouw vraagstuk. Ook deel je, aan de hand van kunst, beelden met elkaar en ga je het gesprek aan. En je observeert kunstwerken en vertaalt de inzichten daaruit terug naar je vraagstuk. Je proeft de eerste opbrengst van welke verrassende ideeën en oplossingen deze andere manier van kijken en denken voor jouw vraag kan geven.
film voorbeeld programma
Verder exploreren met kunst
Het zelf creatief dènken als een kunstenaar als motor van innovatie, is het hart van het ART based INNOVATION programma. Maar kunst is ook het krachtigste middel om mensen zich ergens bewust van te laten maken of een verdiepend gesprek te voeren. En kunst prikkelt de verbeeldingskracht. Die drie kenmerken maken dat kunst heel goed ingezet kan worden om (nieuwe) waarden voor stakeholders tastbaar en voelbaar te maken, een cultuurverandering te ondersteunen of burgers te betrekken bij een transitieopgave.
Je bouwt bijvoorbeeld onder leiding van een kunstenaar met jouw team aan een kunstwerk dat symbool staat voor de (nieuwe) kernwaarde(n) van jouw organisatie. Zo doorvoel je met zijn allen waar je voor staat en gaan ook de meer ongrijpbare kernwaarden leven.
klantcase
Exploreren met kunst:
de kernwaarde 'Veiligheid' laten leven
Verschillende teams van een vervoersbedrijf dachten in workshops als kunstenaars na over hoe het bedrijf in de toekomst om wil gaan met veiligheid. Aansluitend bouwden zij onder leiding van een kunstenaar aan een kunstwerk dat voor hen 'Veiligheid' symboliseerde. Zo bouwden zij met hoofd en hart aan hun toekomstbeeld.